Ga naar hoofdinhoud

Uw eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek aan de podoloog wordt de tijd genomen voor een uitgebreid podologisch onderzoek. Concreet bestaat het onderzoek uit de volgende onderdelen:

  • anamnese: u wordt gevraagd naar uw dagelijkse loopgedrag (sport, hobby’s, beroep), de aard en plaats van uw klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten.
  • ganganalyse: uw looppatroon wordt met een camera vastgelegd.
  • Houdinganalyse: indien nodig wordt uw houding gemeten/geanalyseerd.
  • functieonderzoek: de podoloog beschikt over uitgebreide onderzoeksmogelijkheden om te bepalen of de stand van uw voeten en de bewegingsuitslagen van uw gewrichten een afwijking vertonen.
  • podografie: met behulp van een voetenscan of podograaf wordt de drukverdeling onder uw voeten in beeld gebracht.
  • schoeninspectie: soms kan nuttige informatie worden afgeleid uit het slijtpatroon van uw schoenen. Neemt u daarom schoenen mee waarop u al veel heeft gelopen. Als uw klachten heeft die tijdens het sporten zijn ontstaan, is het raadzaam ook sportschoenen mee te nemen.

Behandelplan

Na afloop van het onderzoek krijgt u een deskundig advies. Wanneer blijkt dat de podoloog u kan helpen, zal hij een behandelplan opstellen, dat kan bestaan uit een schoenadvies en eventueel een beschrijving van een therapiezool of een ander hulpmiddel. Hij informeert u over de kosten en over de mogelijkheden van vergoeding via uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de aard of ernst van de klachten kan de podoloog ook besluiten u door te verwijzen naar een medische specialist of een voetverzorger. Uw huisarts wordt met uw toestemming op de hoogte gesteld van de bevindingen door de podoloog.